Защо шумоизолация е важна

Защо шумоизолация е важна

Съдържание

Шумоизолация е важна за повишаване на качеството на живот

Напоследък темата за шумовото замърсяване и ефекта му върху човешкото здраве и защо шумоизолация е важна става все по-актуална сред много и най-различни среди – започвайки от научните и достигайки, разбира се, до най-пряко отговорните, а именно тези на ахритектурния и стоителния бизнес.

Шумовото замърсяване е заплаха за нашето здраве
Source : www.naturetalkies.com

В тази статия ще имаме за цел да разгледаме малко по-подробно темата за начините, по които шумът въздейства на физическото и психическото здраве, на качеството на живот и на емоционалния свят на съвременния човек, за да достигнем до отговори на въпроса защо точно качествената шумоизолация е важна в днешни дни.

Ще поговорим за различните видове сгради, които налагат наличието на добра шумоизолация, както и за всички положителни промени, които тя би могла да внесе – както в живота на ползвателите на сградата, така и в имиджа на строителните компании, които не пестят средства на гърба на най-важното – човешкото здраве.

Запази час за БЕЗПЛАТНА Консултация на 0887 544 566

Как въздейства шумовото замърсяване на човешкото здраве – някои научни факти

В ежедневието си съвременният човек може да се сблъска с различни по обхват и интензитет шумове – от шумоленето на листата, което е 20 децибела, до излитането на ракета, което е 200 децибела.

Нива на шумово замърсяване
Source : Handbook of environmental acoustics

Натрупването на по-силни и по-слаби шумове, които се повтарят периодично или служат за фон на ежедневната ни атмосфера може да доведе до различни здравословни проблеми и аномалии.

Ето и част от тях, които са научно доказани:

Продължителното излагане на високи нива на шум (около и над 80 децибела) може да доведе до влошаване и дори загуба на слуха.

Проучване на Тексаския университет показва, че влошаването на слуха в следствие от прекомерно шумово замърсяване повлиява директно върху способността на мозъка да разпознава и обработва звуците на човешката реч.

Най-застрашен от подобно пагубно въздействие е нежният слух на бебетата и малките деца.

Шум над 85 dB води до загуба на слух
Source : www.starkey.com

За съжаление, такъв тип опасно шумово замърсяване се среща доста често в непосредствена близост до жилищни и офис сгради – то може да бъде причинено от близък строеж, ремонт, разкопаване на улица и други дейности, твърде типични за градския живот в нашата държава.

Често шумовото замърсяване около строителни обекти надскача безопасната норма с над 20 децибела.

Прекомерното шумово замърсяване повишава риска от сърдечно-съдови проблеми, включително високо кръвно налягане и инфаркт.

Постоянният фонов шум, причинен например от камионите за извозване на боклук, натоварения трафик около оживени булеварди или индустриалния шум от заводи и фабрики, може да причини редица сърдечни проблеми дори и в съвсем ранна възраст.

Част от тях са ускорен или неритмичен пулс, повишен холестерол, колебания в кръвното налягане и дори инфаркт.

Шумово замърсяване води до кардиологични заболявания
Source : http://www.era-comm.eu

Това не е просто теория.

Редица проучвания доказват на практика връзката на постоянния фонов шум с повишения риск от сърдечни проблеми.

Най-мащабното от тях е проведено в Гьотеборгския университет в Швеция и сочи, че хора, живели в близост до натоварен пътен възел за период над 10 години, са цели три пъти по-предразположени към високо кръвно налягане, в сравнение с хората, които са живели в по-спокойна и по-добре шумоизолирана среда.

Неблагоприятното въздействие на шумовото замърсяване върху сърдечно-съдовата система е особено опасно при бременните жени, чийто пулс влияе пряко върху състоянието и развитието на плода.

Американската природозащитна агенция провежда изследване, което сочи недвусмислена връзка между високите нива на акустично и ударно шумово замърсяване и преждевременното раждане, ниското рождено тегло на бебето и редица неприятни вродени дефекти при новородените.

Постоянното излагане на шумово замърсяване е една от водещите причини за различни проблеми със съня

Разбира се, прякото въздействие и прекъсването на фазите на съня влизат в тази графа, но тя далеч не се изчерпва с тях.

Високи нива на шум водят до проблеми със съня
Source : www.dreams.co.uk/

Нежеланите шумове често предизвикват несъзнателно повишаване на нервното напрежение, изостряне на сетивата и цялостно превъзбуждане на нервната система – комбинацията от тези фактори е безупречна рецепта за нарушаване на пълноценния сън, който е жизненоважен фактор за цялостното здравословно състояние.

Шумовото замърсяване е един от ключовите фактори за влошаването на психичното здраве и развитието на различни поведенчески проблеми

Разбира се, ключова роля в развитието на тези процеси има постоянният стрес.

Най-често той резултира в проява на различни видове и нива на агресия, в безпричинно безпокойство, в развитие на различни видове дефицит на внимание или хиперактивност.

Комбинирани с нарушен цикъл на съня, горепосочените могат лесно да ескалират в по-сериозни и дългосрочни психични проблеми като депресия и други психични заболявания, изискващи консултация със специалист.

Шумовото замърсяване предизвиква психични болести
Source : namimchenrycounty.org

Защо шумоизолация е важна и как повишава качеството на живот

Всички горепосочени ефекти от шумовото замърсяване са видими дори с просто око и за съжаление, биха могли да обяснят доста от наболелите проблеми в нашето съвременно общество.

Шумовото замърсяване не е атрибут само на големите градове и на индутриалните зони – то е възможен проблем абсолютно навсякъде.

Дори и в най-тихите и отдалечени райски кътчета е възможно да попаднете на шумни съседи, на шумните им домашни любимци или селскостопански животни, на специфични за района високи и неприятни природни шумове и т.н.

Добрата новина е, че има какво да се направи.

Проблемът с нежеланото и вредно шумово замърсяване е лесно разрешим чрез поставяне на качествена и надеждна шумоизолация срещу акустичен шум.

Това би намалило значително нивата на шум, които се разпространяват по въздуха, като шума от външната среда, шума от съседни помощения и др.

Ефективна система шумоизолация срещу ударен шум може да намали шума от стъпки, работа на машини и съоръжения до 30 dB.

Copersound P - шумоизолация против ударен шум
Система шумоизолация против ударен шум

Шумоизолация е важна и драстично ще намали нежеланите шумове, както от съседните помещения, така и от външната среда, като респективно ще повиши значително качеството на живот на обитателите или ползвателите на сградата – била тя жилищна, административна или индустриална.

Защо шумоизолация е важна и как намалява риска от здравословни проблеми

Общата тенденция, за щастие, е да се обръща все повече внимание на важни съвременни теми като редуциране на стреса, грижа за собственото здраве и за комфорта на околните.

Това е неизменна част от стратегията и идеалната цел на много модерни, далновидни и социално отговорни строителни компании и строителни предприемачи.

В този ред на мисли шумоизолация е важна не само за отделния индивид, но е един лесен и достъпен начин да се подобри стандарта на живот на цялото общество.

Изборът и полагането на качествена шумоизолация на всяка новопостроена сграда не просто повишава нейната стойност и подобрява социалния облик на строителя, но е и инвестиция в здравето на отделния човек и на цялото общество.

 

 

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »