Защо шумоизолация е важна

Защо шумоизолация е важна

Съдържание

Шумоизолация е важна за повишаване на качеството на живот

Напоследък темата за шумовото замърсяване и ефекта му върху човешкото здраве и защо шумоизолация е важна става все по-актуална сред много и най-различни среди – започвайки от научните и достигайки, разбира се, до най-пряко отговорните, а именно тези на ахритектурния и стоителния бизнес.

Шумовото замърсяване е заплаха за нашето здраве
Source : www.naturetalkies.com

В тази статия ще имаме за цел да разгледаме малко по-подробно темата за начините, по които шумът въздейства на физическото и психическото здраве, на качеството на живот и на емоционалния свят на съвременния човек, за да достигнем до отговори на въпроса защо точно качествената шумоизолация е важна в днешни дни.

Ще поговорим за различните видове сгради, които налагат наличието на добра шумоизолация, както и за всички положителни промени, които тя би могла да внесе – както в живота на ползвателите на сградата, така и в имиджа на строителните компании, които не пестят средства на гърба на най-важното – човешкото здраве.

Запази час за БЕЗПЛАТНА Консултация на 0887 544 566

Как въздейства шумовото замърсяване на човешкото здраве – някои научни факти

В ежедневието си съвременният човек може да се сблъска с различни по обхват и интензитет шумове – от шумоленето на листата, което е 20 децибела, до излитането на ракета, което е 200 децибела.

Нива на шумово замърсяване
Source : Handbook of environmental acoustics

Натрупването на по-силни и по-слаби шумове, които се повтарят периодично или служат за фон на ежедневната ни атмосфера може да доведе до различни здравословни проблеми и аномалии.

Ето и част от тях, които са научно доказани:

Продължителното излагане на високи нива на шум (около и над 80 децибела) може да доведе до влошаване и дори загуба на слуха.

Проучване на Тексаския университет показва, че влошаването на слуха в следствие от прекомерно шумово замърсяване повлиява директно върху способността на мозъка да разпознава и обработва звуците на човешката реч.

Най-застрашен от подобно пагубно въздействие е нежният слух на бебетата и малките деца.

Шум над 85 dB води до загуба на слух
Source : www.starkey.com

За съжаление, такъв тип опасно шумово замърсяване се среща доста често в непосредствена близост до жилищни и офис сгради – то може да бъде причинено от близък строеж, ремонт, разкопаване на улица и други дейности, твърде типични за градския живот в нашата държава.

Често шумовото замърсяване около строителни обекти надскача безопасната норма с над 20 децибела.

Прекомерното шумово замърсяване повишава риска от сърдечно-съдови проблеми, включително високо кръвно налягане и инфаркт.

Постоянният фонов шум, причинен например от камионите за извозване на боклук, натоварения трафик около оживени булеварди или индустриалния шум от заводи и фабрики, може да причини редица сърдечни проблеми дори и в съвсем ранна възраст.

Част от тях са ускорен или неритмичен пулс, повишен холестерол, колебания в кръвното налягане и дори инфаркт.

Шумово замърсяване води до кардиологични заболявания
Source : http://www.era-comm.eu

Това не е просто теория.

Редица проучвания доказват на практика връзката на постоянния фонов шум с повишения риск от сърдечни проблеми.

Най-мащабното от тях е проведено в Гьотеборгския университет в Швеция и сочи, че хора, живели в близост до натоварен пътен възел за период над 10 години, са цели три пъти по-предразположени към високо кръвно налягане, в сравнение с хората, които са живели в по-спокойна и по-добре шумоизолирана среда.

Неблагоприятното въздействие на шумовото замърсяване върху сърдечно-съдовата система е особено опасно при бременните жени, чийто пулс влияе пряко върху състоянието и развитието на плода.

Американската природозащитна агенция провежда изследване, което сочи недвусмислена връзка между високите нива на акустично и ударно шумово замърсяване и преждевременното раждане, ниското рождено тегло на бебето и редица неприятни вродени дефекти при новородените.

Постоянното излагане на шумово замърсяване е една от водещите причини за различни проблеми със съня

Разбира се, прякото въздействие и прекъсването на фазите на съня влизат в тази графа, но тя далеч не се изчерпва с тях.

Високи нива на шум водят до проблеми със съня
Source : www.dreams.co.uk/

Нежеланите шумове често предизвикват несъзнателно повишаване на нервното напрежение, изостряне на сетивата и цялостно превъзбуждане на нервната система – комбинацията от тези фактори е безупречна рецепта за нарушаване на пълноценния сън, който е жизненоважен фактор за цялостното здравословно състояние.

Шумовото замърсяване е един от ключовите фактори за влошаването на психичното здраве и развитието на различни поведенчески проблеми

Разбира се, ключова роля в развитието на тези процеси има постоянният стрес.

Най-често той резултира в проява на различни видове и нива на агресия, в безпричинно безпокойство, в развитие на различни видове дефицит на внимание или хиперактивност.

Комбинирани с нарушен цикъл на съня, горепосочените могат лесно да ескалират в по-сериозни и дългосрочни психични проблеми като депресия и други психични заболявания, изискващи консултация със специалист.

Шумовото замърсяване предизвиква психични болести
Source : namimchenrycounty.org

Защо шумоизолация е важна и как повишава качеството на живот

Всички горепосочени ефекти от шумовото замърсяване са видими дори с просто око и за съжаление, биха могли да обяснят доста от наболелите проблеми в нашето съвременно общество.

Шумовото замърсяване не е атрибут само на големите градове и на индутриалните зони – то е възможен проблем абсолютно навсякъде.

Дори и в най-тихите и отдалечени райски кътчета е възможно да попаднете на шумни съседи, на шумните им домашни любимци или селскостопански животни, на специфични за района високи и неприятни природни шумове и т.н.

Добрата новина е, че има какво да се направи.

Проблемът с нежеланото и вредно шумово замърсяване е лесно разрешим чрез поставяне на качествена и надеждна шумоизолация срещу акустичен шум.

Това би намалило значително нивата на шум, които се разпространяват по въздуха, като шума от външната среда, шума от съседни помощения и др.

Ефективна система шумоизолация срещу ударен шум може да намали шума от стъпки, работа на машини и съоръжения до 30 dB.

Copersound P - шумоизолация против ударен шум
Система шумоизолация против ударен шум

Шумоизолация е важна и драстично ще намали нежеланите шумове, както от съседните помещения, така и от външната среда, като респективно ще повиши значително качеството на живот на обитателите или ползвателите на сградата – била тя жилищна, административна или индустриална.

Защо шумоизолация е важна и как намалява риска от здравословни проблеми

Общата тенденция, за щастие, е да се обръща все повече внимание на важни съвременни теми като редуциране на стреса, грижа за собственото здраве и за комфорта на околните.

Това е неизменна част от стратегията и идеалната цел на много модерни, далновидни и социално отговорни строителни компании и строителни предприемачи.

В този ред на мисли шумоизолация е важна не само за отделния индивид, но е един лесен и достъпен начин да се подобри стандарта на живот на цялото общество.

Изборът и полагането на качествена шумоизолация на всяка новопостроена сграда не просто повишава нейната стойност и подобрява социалния облик на строителя, но е и инвестиция в здравето на отделния човек и на цялото общество.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on email