Как да откриете от къде тече покривът ви?

Как да откриете от къде тече покривът ви?

Съдържание

leaking roof

Откриването на мястото, от където тече вашият покрив може да се окаже много трудна задача.

Това е така, защото водата може да е влязла от едно място, но да се спусне към друго, от което вече да започне теча и навлажняването на тавана.

Всички знаят, че не е добре покривното покритие да е нарушено и да е нарушена неговата непромокаемост. Почти сигурно имате такъв проблем, ако има петна от вода по тавана или по стените.

Трябва да откриете мястото на теча преди целият ви покрив да бъде унищожен.

 

Оглед отвътре

Ако имате таван, най-лесният начин да намерите мястото на теча е да използвате първия дъждовен ден и да се качите на тавана с фенерче в ръка. Фенерчето ще отразява водата. Като я откриете, маркирайте областта.

Download for free Alsan flashing

 

Оглед отвън

В следващия хубав ден заедно с един помощник, определете къде се пада маркираната област на покрива.

След като вече сте установили местоположението на външната част на покрива се пристъпва към ремонт на покрива.

Ако не разполагате с таванско помещение или пък не можете да намерите източника на теча, трябва да се направи по-обстоен оглед на покрива.

 

Обърнете специално внимание на детайлите около инсталации и отвори

Задължително първо трябва да обърнете внимание на всички видове излази и детайли на покрива – маншони и уплътнения, които са около електрическата инсталация, климатичната инсталация или други съоръжения, отводняването, както и около вентилационните тръби и отвори.

 

Търсете видими следи от пробив или разлепена хидроизолация

След това трябва добре да огледате билото на покрива, завършващите елементи, има ли видими следи от пробив, отворена снадка, както и какво е състоянието на капандурите.

Ако не Ви се чака дъждовен ден, можете да потърсите теча и като полеете покрива обилно с маркуча. Най-добре е да започнете от мястото, където предполагате, че се намира течът. Разбира се, на тавана пак трябва да има помощник с фенерче в ръка, който да следи от къде тръгва влагата.

 

Заключение

Ако има влага по тавана и стените в дома ви вероятно е нарушена целостта на хидроизолационното покритие и е необходим ремонт. За да откриете причината за теч от покрива първо е добре да се направи външен оглед. В по-голямата част от случаите проблемите се откриват с това и не е необходимо някакво специално оборудване. Когато откриете причината е препоръчително да се направи ремонт на покрива веднага. Той предпазва всеки ден вашето семейство и вашия имот. Ако проблема е по-сложен и чувствате, че не можете да се справите сами е по-добре да се обърнете към специалист. Това би Ви спестило време и средства.