Подновяване на покривни системи – какво е добре да се знае

Подновяване на покривни системи – какво е добре да се знае

Съдържание

Roof renovation - good to know notes

Всеки покрив има някакъв екплоатационен живот и не е вечен. Разбира се, има фактори, които повлияват на дълготрайността му като се започне от проектиране и изпълнение и се мине през вид материали и последваща поддръжка и грижа. Най-нетраен е открития покрив, поради факта, че е изложен директно на разрушителните сили на климата – температурни промени, вятър, слънчево греене, градушка, цикли на замръзване и размръзване. Това е причина и да се нуждае от периодичен оглед и грижа, наред с вложени качествени материали и коректно монтиране на покривната система. Обикновено се пристъпва към подновяване едва когато са се проявили проблемите и покривът е „протекъл“, а това вече е донесло доста неприятности на обитателите на подпокривните помещения. По-удачно е да се извършва регулярен оглед (особено когато са минали доста години от монтиране на хидроизолационната система предпазваща сградата от атмосферната вода) и да се прецени, дали да се пристъпи към подновяване. По този начин ще бъдат забелязани износвания и наранявания преди да са се превърнали в сериозни проблеми.

Еднопластови покривни системи

Съществуват различни варианти за подновяване на покривната система. Преди да се пристъпи към изпълнение, следва да се оцени състоянието на старата хидроизолация. В случай, че тя е равна, няма подутини и кухини, все още е залепена към основата и е просто към края на експлоатационния си срок, тогава предварителната й подготовка се изразява в нейното почистване, измиване и подсушаване, и е възможно полагане само на един пласт от новата мембрана. Инсталирането на новия пласт е чрез пълно газопламъчно залепване (възможна е предварителна обработка с грунд, но не е задължително) или чрез студено залепване със слой специално лепило – последното е допустимо само за покриви до 5% наклон. Тъй като тук става въпрос за открити покриви, новият пласт ПБМ е задължително с посипка от минерални шисти.

Ако старата изолация се е разлепила на някои неголеми места, то преди полагане на новия пласт тези райони се подсушват отдолу, ако има събрана влага, и  мембраната се залепва отново. В случаи, че има подутини или гънки, но също малки по размер, то те се срязват и мембраната се залепва. Целта е старата мембрана да е равна и напълно залепена.

Когато състоянието на хидроизолация е твърде лошо – големи разлепени участъци, наранена и похабена мембрана, големи подутини и проникнала вода – тогава се налага цялостна подмяна и инсталиране на нови два пласта хидроизолация, като предварително повърхността се подсушава, почиства и обработва с битумен грунд за по-добра адхезия. С цел да се използва старата хидроизолация като първи пласт, което спестява средства, е препоръчително да не се изчаква до края на експлоатационния срок, а да се правят огледи и обследвания, резултатите от които ще помогнат да се планува подновяване на системата. В някои случаи е възможно заедно с подновяването да се извърши и подобряване – например полагане на топлоизолационни панели, превръщане в зелен покрив.

Когато системата е с топлоизолация при подновяването й задължително се взема под внимание състоянието на панелите. Ако е нарушена водонепропускливостта и топлоизолацията е мокра, независимо частично или изцяло, това налага подмяната й с нова, т.е изграждане на нова покривна система. Ето защо регулярната поддръжка и грижа, включително и оглед след екстремни климатични явления, спестяват в крайна сметка доста средства и главоболия.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »