Това, на което е подложен моя покрив

Това, на което е подложен моя покрив

Съдържание

Roof system under serious loads

Откритите покривни системи поемат различни и сериозни натоварвания и са подложени директно на разнообразни стресови фактори. Всички знаем за разрушителните сили на УВ лъчите, поради което съвременните и качествени мембрани притежават УВ защита, с цел повишаване дълготрайността на системата. Отделно от това е възможно допълнително нанасяне на предпазен слой рефлекторна боя, която освен другото и отразява слънчевите лъчи, с което се намалява нагряването на покрива. Естественото движение на конструкцията също натоварва в една или друга степен хидроизолационната мембрана. Но това, което застрашава покривната система са въздействията на климатичните условия.

Когато пада градушка или вятърът е почти бурен, е ясно, че се случва нещо с покрива и той поема сериозни „удари“, но доколко осъзнаваме силата на тези въздействия. При проектиране на покривната система е от изключително значение познаването и оценката на климатичните прояви в района и как те физически ѝ влияят. Ключът към дълготрайна и надеждна система е в превантивната защита – на проектен и изпълнителски етап да бъдат спазени правилата и процедурите за коректното осъществяване на тези етапи. Последващата корекционна поддръжка и грижа за покрива пък ще гарантира тази дълготрайност. Хората, обслужващи системата, когато са наясно с това, какво „преживява“ покрива при тежки атмосферни условия, ще бъдат подготвени и ще успеят да локализират и отремонтират проблемни участъци, потенциални износвания и наранявания, като по този начин няма да се позволи задълбочаване на проблема, а оттам и допълнително разходване на значителни средства.

Книга - Пролетно почистване на покрива

 

7 ФАКТОРА, КОИТО ПОДЛАГАТ ПОКРИВНАТА СИСТЕМА НА СЕРИОЗНИ НАТОВАРВАНИЯ

Всяка покривна система, според климатичния район, в който е разположена сградата, околния релеф и височината на конструкцията, е подложена на различни по сила въздействия, което налага вземането им под внимание и оценяването им. Най-сериозните стресови фактори за покривите са:

  • Силен вятър
  • Градушка
  • Пороен дъжд, лед и сняг
  • Температурни амплитуди

Познавайки тези фактори, как те повлияват покривната система и по какъв начин могат да ѝ причинят вреда, се знае кои зони са най-застрашени и ще може системата да се проектира и изпълни, така че да устои на обичайните атмосферни условия, а в случаите на екстремни въздействия и когато има периодична грижа и поддръжка, евентуалните проблеми ще бъдат уловени и отстранени навреме.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »