Пролетно почистване – как да предпазим покрива си от щетите

Пролетно почистване – как да предпазим покрива си от щетите

Съдържание

Grass grown on a roof

С приключването на зимата и топенето на снеговете пред очите ни започват да се разкриват резултатите от тежките атмосферни условия, на които е бил изложен дома ни и най-вече покривът.

 

Ето защо пролетта е най-подходящото време да направите инспекция на състоянието на своя покрив. Тази инспекция ще е превантивно действие по поддръжката, което гарантира, че покривът ви не се нуждае от покривни услуги. За да осъществите проверката може да използвате няколко различни метода и да разгледате тези стъпки, които да ви помогнат в задачата по поддръжката на покрива.

 

СИГУРНОСТТА НА ПЪРВО МЯСТО

 

Уверете се за надеждността на достъпа до покрива

– Ако имате външна стълба, прегледайте за нарушени заварки, разхлабени болтове и др. не достатъчно стабилни места

– Пригответе си подходящи обувки, които да ви предпазят от подхлъзване. Ръкавиците също са добра идея.

 

КАК ДА НАПРАВИМ ПРОВЕРКАТА

 

Започнете с почистване

 

През зимата на покрива попадат много листа, клони, други отпадъци, донесени от птици или животни. Направете основно почистване с метла и лопата. Препоръчително е да не използвате метална лопата и да внимавате, за да не нарушите хидроизолационното покритие.

При битумни системи с горен слой с минерална посипка не натискайте прекалено много метлата. При силен натиск посипката започва да се рони и отделя от хидроизолационната мембрана. Минералните шисти имат важна функция. Те предпазват от лъчите и са механична защита.

– Започнете от точките на отводняване. При плоски покриви това са воронки и барбакани, при скатни – улуци. Почистете ги от шума, клони или други отпадъци, които пречат на водата да се оттича и я задържат на покрива.

– Ъглите на седящите улуци – там прахта се натрупва и превръща в кал и нанос, които пречат на оттичането.

– Билото – Огледайте за някоя разместена керемида или скъсан език на битумни шиндли. Ако имате под ръка битумен мастик и битумните шиндли не са сериозно нарушени, можете да залепите веднага.

Кникга - Пролетно почистване на покрива

 

Продължете с оглед на целия покрив като вървите на зиг-заг.

Така ще откриете евентуалните нарушения на хидроизолационния слой, без да пропуснете някоя област. Слабите места на покривната хидроизлация са тези:

– При силни ураганни ветрове остри предмети попадат върху покрива и правят дупки.
Градушката също може да пробие хидроизолационния слой. Мокри петна около дупка също са знак, че водата е проникнала в покрива, и скоро ще създаде проблеми.

Обърната от вятъра хидроизолация – През зимата много често има ураганни ветрове. Възможно е при тези бури да се отлепи парче от хидроизолацията или пък вятъра да изтръгне механичния монтаж и да повдигне мембраната. В такива случаи се налага сериозен ремонт и е най-добре да наемете фирма.

– Отлепени снадки – Бъдете внимателни при огледа, защото е възможно да има отворена снадка и оттам да навлиза вода и в покривната система. Ако отворът е по-голям, е необходимо да се направи кръпка. При по-голяма дупка, ако нямате специализирано оборудване, може би е по-добре да се обърнете към майстор по хидроизолации – често такива манипулации, направени от неопитен човек са с нетраен резултат и в крайна сметка пак се опира до услугите на специалист.

– Капандури, комини, покривно осветление – Огледайте добре детайлите около покривните елементи. Много вероятно е там да има напукване или да прониква вода от завършващия метален профил. Ако не е нещо сериозно може да използвате самозалепваща хидроизолационна лента за ремонт.

– Отдушници, вентилация и други излази на покрива –  Покривните детайли са основните критични точки при хидроизолация на покрив и са най-честите причини за течове. Около всеки излаз на покрива трябва да има маншон, стегнат с метална скоба и обмазан с полиуретан или битумен мастик

– Мълниезащита – Уверете се, че всичко е наред със заземяването на покрива. Много често от силния вятър тежестите се откъсват от шината и се търкалят по покрива. Поставете ги на местата им и проверете дали шината не е прекъсната.

– Ламаринени обшивки – Прегледайте обшивката по бордовете. При силен вятър могат да се отскубнат ламаринени капаци или шорцове.

 

Пролетното почистване и поддръжка на покрива става само с няколко лесни стъпки, които може да следвате и да се погрижите за имота си, без да давате пари за скъпи специалисти. Ако мислите, че това не е за вас, или всичко останало се провали, не се страхувайте да се обърнете към специалистите по ремонт на покриви. Собствениците на жилища обикновено годишно изразходват един до четири процента от стойността на дома за ремонт и има добра причина да го правят. Без надеждна хидроизолация на фундаментите и покрива вашия дом е много уязвим от щети и разрушения, които биха довели до по-крайни такива.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »