Каква е основната функция на хидроизолационното покритие?

Каква е основната функция на хидроизолационното покритие?

Съдържание

Мain purpose of waterproof

Кои фактори влияят на решението за покупка

Когато вземаме решение за покупка много често предимство имат второстепенни фактори, вместо основната цел.  Например, когато избираме кола основната цел е транспорт – да се придвижим от точка А до точка Б. Но затова се замисляме само в първия момент. След това на преден план излизат второстепенни неща, които се превръщат в критични фактори и влияят върху решението ни за покупка. В по-голямата част от времето ние се фокусираме върху други качества като вътрешно пространство, икономичност, цвят,  налични екстри, надеждност, цена. Решението ни за покупка се влияе от неосновни свойства и функции, защото се предполага, че основната нужда ще бъде задоволена.

В повечето случаи по същия начин се подхожда и при избора на строителни материали, по специално материали за покривните системи. В процеса на вземане на решение обмисляме качества като дълготрайност, издръжливост, разходи за поддръжка, тегло, естетика, енергийна ефективност.

Предполага се, че когато подберем материалите и/или изпълнителя и правим поръчка за покрива основната нужда ще бъде изпълнена: покривът ще осигури защита на вътрешните пространства от водата, влагата и атмосферните влияния.

Download for free Alsan flashing

Покривът е сложна система

Но покрива, покривната система и инсталирането са много по-сложен процес, отколкото някои потребители предполагат. Много често се отдава голямо внимание на техническите характеристики на отделните материали и по-малко на това как те взаимодействат помежду си. Но материалите не работят по отделно. Всеки компонент е част от система и тази система трябва да работи в синхрон, както за постигане на основната цел, така и за второстепенните.

Основната цел е непромокаемост

Основната цел на хидроизолационните покрития и ремонтните дейности е да удължат експлоатационния живот на покривната система и осигурят непромокаемост. При изграждане на нови покриви това се постига като се полага хидроизолационна система, която в повечето случаи се състои от един или няколко пласта хидроизолационни мембрани. При съществуващи сгради, след значителна експлоатация на покрива, се прави частичен или цялостен ремонт, за да се удължи живота на покрива. Ако покритието не изпълнява основната си функция – да защити покрива и съответно сградата, това обикновено води до неуспех.

Какво още е важно

В много от случаите фокуса на потребителите е изместен и се поставя на по-силен акцент върху второстепенни фактори като цената, техническите характеристики. Дали материалите са подходящи за това приложение, дали са съвместими с материалите от старата система, вида на покривната конструкция, ще понесат ли материалите напреженията, на които ще бъдат подложени от атмосферните условия и дали в крайна сметка ще осигурят защита на сградата, остава на заден план.

В интерес на потребителите е, при избора на най-подходящите покривни продукти за техния специфичен случай, да се поставят с приоритет второстепенните качества и функции, но само тогава, когато се постига основната функция на хидроизолационното покритие.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »