Обърнат покрив – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви

Обърнат покрив – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви

Съдържание

Обърнат покрив – гарантирано дълготрайно решение за плоски покриви

Покривите, по-специално плоските покриви, са сред частите на сградата, които са изложени най-силно на вредни влияния. Затова подходящия структурен състав е определящ фактор за очакваната продължителност на живот на покрива. При плоските конвенционални покриви топлоизолацията се поставя над покривната плоча, но под хидроизолационната мембрана. Мембраната е изолирана от останалата част на покривната конструкция и е изложена на температурни промени в широки граници, което повишава риска от преждевременно повреждане.

ballastedroofs-fig1 800

Графика 1 Месечни мин. и макс. температури на ниво хидроизолационна мембрана.

inverted roof 1 800

 

Когато се прилага концепцията за “обърнат” покрив, рискът от повреждане на хидроизолацията е сведен до минимум, тъй като топлоизолационните платна, положени върху мембраната осигуряват 3 много важни условия:

 

  • защита от екстремни температури и климатични влияния;
  • защита от UV лъчение;
  • защита от механични увреждания по време на строителството, експлоатацията и поддръжката;

 

Замисълът “обърнат” покрив е подходяща за обитаеми и необитаеми покриви, покриви-градини, тераси, паркинг-покриви.

 

Имаме два типа обърнати покриви според типа на използването:

inverted roof 4 800inverted roof 5 800

Естествено, обърнатият покрив може да бъде и озеленен. Покривът – градина съчетава предимствата на обърнатия и на зеления покрив.

inverted roof 6 800

В цяла Европа представата за създаване на еко среда, чрез озеленяване на покрива набира все по-голяма популярност. Зелените покриви подобряват качеството на въздуха и са екологични, красиви, леки и икономични, като създават подходяща атмосфера за почивка и отмора.  Редуцират шума в дъждовно време. Имат по-ниски разходи за отопление и климатизация, поради по-добрите топлотехнически характеристики на покрива-градина. И не на последно място по-големи възможности за застрояване на парцела, поради изпълнение изискванията за озеленяване на покривните площи.

 

inverted metal roo 2

Системата “обърнат” покрив е гарантирано дълготрайно решение за всички участници в строителния процес. Тя представлява цялостен покривен детайл, изпитан и доказан във времето (системата “обърнат” покрив се прилага успешно в Европа и САЩ вече над 40 години). Материалите, които са компоненти на системата са трябва да са с високо качество.

Системата “обърнат” покрив може да се изпълни както със синтетични мембрани (TPO и PVC), така и с битумни мембрани. Тя има два пъти по-дълъг експлоатационен живот в сравнение с конвенционалните покриви. Икономично решение – отпада нуждата от парна бариера, олекотява се покривната конструкция, което води до спестяване на материали и по-ниски разходи за строеж на цялата сградата. И един от най важните условия – лесни и евтини поддръжка и експлоатация.

„Обърнатият„ покрив е гарантирано дълготрайно покривно решение и осигурява предимства за всички участници в строителния процес.

  • Модерно и иновативно решение, което разчупва идеята за традиционен покрив;
  • Променя се облика на цялата сграда (при „обърнатият“ покрив градина);
  • Изпитан във времето топло и хидроизолационен детайл.
  • Осигурява по- дълъг живот на хидроизолационните материали, защото не са подложени на стареенето от климатичните условия.
  • Бързо, икономично и ефективно полагане.

 

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »