Хидроизолационни системи за мостове

Хидроизолационни системи за мостове

Съдържание

Хидроизолационни системи за мостове

Физическата и химическата агресия, на която са подложени стоманобетонните и метални конструкции на пътните и ж.п. мостове и виадукти, съкращава значително живота им. Влиянието на антифриза, маслата  и другите химикали, замърсената вода и циклите на замръзване-топене са главните фактори, засилващи стареенето на тези инженерни съоръжения.

pic 3 800                  pic 2 800

Бетоновото покритие на конструктивните елементи на мостовете бързо се напуква, армировката се оголва и започва процес на корозия, която в крайна сметка довежда до разрушаване на конструкцията. Всички тези неприятни фактори биха били елиминирани, ако се положи подходяща и надеждна хидроизолация. Това би довело до значително удължаване експлоатационния срок на мостовите съоръжения.

Италианската фирма Index S.p.A. е разработила висококачествени хидроизолационни мембрани за строителство на мостове и виадукти, устойчиви на деформациите при непрекъсна употреба. Модифициран битум, смесен с полимери (пластомери – АРР и еластомери SBS) и армировка от полиестерни влакна, които съчетават абсолютната водоплътност на битума с отличните качества на полимерите. Така в резултат на дългогодишния опит, натрупан от фирмата e създадена мембраната TESTUDO SPUNBOND.

pic 1 800             pic 4 800

Когато имаме финишно покритие асфалт (мостове, виадукти и паркинги), трябва да се съблюдават стриктно следните плавила:

 • Мембраната да бъде плътно залепена към основата.
 • Повърхността, на която ще се залепва мембраната, трябва да бъде здрава, гладка и чиста, без следи от вода, масло и прах.
 • Влагата в основата е предпоставка за образуване на балони при полагането на горещия асфалт, затова много  стриктно трябва да се следи тя да не е по-голяма от 4%.
 • При наличие на неравности, те трябва да бъдат изгладени, защото няма как мембраната да се залепи на 100 %.
 • При наличие на пукнатини, те се запълват с водонепропусклив епоксидeн разтвор.

Предимства на APP мембраните при полагане на асфалт:

 • не се разтварят, не пропускат вода, не се влияят от циклите замръзване-топене, от солта и лугата, хвърляни против замръзване;
 • осигуряват максимална адхезия към бетона, не се появяват мехури, не се отлепят;
 • издържат на високи температури /140° С/, пробиване и плъзгане, горният пласт APP позволява директното изливане на асфалта върху мембраните.
 • следват деформациите на бетонната повърхност и поемат стреса от микропукнатините в бетона без да се късат
 • издържат на перфорация и на трафик при полагане на асфалта
 • гъвкави са и приемат контурите на повърхността при полагане.

Когато има проблем с изсъхване на основата – влага в границите 5-10% или стоманобетонната плоча е твърде гладка – състояние, което не позволява стандартното полагане на мостова хидроизолационна система. Италианският производител Index S.p.A. е създал специален епоксиден грунд (на водна основа), който решава и двата проблема. Този епоксиден грунд има следните предимства:

 • Висока адхезия
 • Висока непроницаемост
 • Висока проникваща способност
 • Висока химическа и механична устойчивост

И при металните мостове – има качествено решение с рулонна хидроизолация.

Когато имаме метална конструкция за основа, трябва да подходим още по-внимателно, към обработката и типа материал.

За основата – трябва да се предвиди бластиране и почистване, за да може да стане годна за полагане на хидроизолационния слой.

Index S.p.A. с годините си опит в сферата са създали идеалната комбинация на материали (битумен грунд и мостова битумна мембрана), за да могат да удовлетворят изискванията, както на основата, така и на завършващия пласт, а именно горещият асфалт.

Създадената от тях битумна мембрана PROTEADUO TRIARMATO, все още няма аналог и е единствената, която има долен пласт от SBS модифициран битум и горен от APP модифициран битум. Тя е уникална и със своята трислойна армировка.

protea duo

По този начин тя е идеална за полагане върху метална повърхност и отлично издържаща термичния шок на асфалта.

Механичните якостни показатели са несравними с други, които показват същите стойности, но в процеса на експлоатация винаги създават проблеми (чистите полиестерни армировки), като недобра дименсионна стабилност и разлепване/скъсване в зоната на снадката.

 

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »