„Тайната“ на пасивната къща

„Тайната“ на пасивната къща

Съдържание

the secret of passive house

Пасивната къща не е енергиен стандарт, а интегрирана концепция, която осигурява най- високо ниво на комфорт. Точното определение е:

…#ПасивнаКъща е сграда, в която топлинния комфорт (ISO 7730) може да се постигне единствено чрез последващо загряване или охлаждане на свежия въздух, който изисква да се постигне достатъчно качество на вътрешния въздух – без да е необходима допълнителна рециркулация на въздуха.”…

Пасивните къщи не са “измислени” от някого – а в действителност, принципът на Пасивната къща е бил открит. Постигането на топлинен комфорт в максимална степен чрез пасивни мерки (топлоизолация, топлинно възстановяване, пасивно използване на слънчевата енергия и вътрешни източници на топлина).

  • Концепцията на пасивната къща не работи само на хартия.

има примери от целия свят, които доказват, че работи при реални сгради.(Passive House Data Base).

  • Доказано е, че концепцията на пасивната къща, работи в реалния живот.

Няколко хиляди пасивни къща жилища са били наблюдавани по отношение на качеството на въздуха, топлинен комфорт, потреблението на енергия и строителството, както и оперативните разходи. Резултатите показват, че концепцията напълно покрива своите обещания.

  • Пасивните къщи са достъпни.

Строителни специалисти в няколко държави с различни климатични условия и строителни традиции са показали, че е възможно да се разработи стандарта пасивна сграда въз основа на съществуващият опит и знания в областта на строителството.

  • Пасивни къщи предлагат максимално ниво на комфорт.

За около 40 години смисъла на супер топлинен комфорт е добре установен на ниво научна степен: Публикацията на Оле Фангер през (Ole Fanger) през 1972: “Топлинен комфорт”, се превърна в основата на съвременните международни стандарти за топлинен комфорт, като например ISO Концепцията за пасивна къща се основава на задълбочен анализ, на това как да се постигнат максимални нива на комфорт с основни компоненти на „пасивните стради“ в различни обстоятелства на околната среда.

  • Пасивните къщи са устойчиви.

  • Пасивите къщи използват най-често регионални производители.

Продуктите подходящи за пасивни къщи са продукти, с най-добри практики по целия свят: Минимални U-стойности, прозорец с максимална енергийната ефективност и максимални нива на възстановяване на топлина. Тези продукти са произведени основно от малки и средни предприятия на местно и регионално ниво. Това е нормално за пасивните компоненти, тъй като ресурсите са достъпни навсякъде. Изолационните материали, например могат да се произвеждат от много различни средства. Структурата на материала може да бъде вата, слама, дървесни влакна, хартия, минерална вата, няколко вида пластмаси, разпенен калциев силикат, разпенено стъкло и тн.

Пасивната къща е водеща световна концепция в енергийно-ефективното строителство: Пасивната къща използва по-малко 10% от енергията, необходима за стандартните Централно Европейски сгради – което означава спестяване на енергия до 90%. Собствениците на пасивни къщи не ги интересуват нарастващите цени на енергията.

Мариета Панчева

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »